Hoe werkt een inductie pan
Hoe werkt een inductie pan? Dat is misschien wel één van de meest gestelde vragen over het koken met inductie pannen. En dat is niet zo verwonderlijk nu steeds meer mensen afstappen van het aardgas. Sterker nog, in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn, en dan is inductie koken het beste alternatief. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?  Â

Kort gezegd werkt een inductie pan als volgt: stroom uit het stopcontact gaat naar de inductieplaat en wordt via elektrische spoelen in de inductieplaat bij het inschakelen van de plaat omgezet in magnetische velden. Op de inductieplaat plaats je vervolgens een inductie pan. Je schakelt de plaat daarna in op de gewenste temperatuur of stand.Â
De magnetische velden worden vervolgens door de reactie met de bodem van de pan omgezet in warmte. Daarbij wordt de inductieplaat zelf trouwens niet verhit, maar enkel de geplaatste inductie pan. Doordat inductie pannen een grote vlakke bodem hebben wordt de geproduceerde warmte gelijkmatig en snel verdeeld, wat het bereiden van een lekkere maaltijd een stuk gemakkelijker maakt!
Waar moet een inductie pan aan voldoen
Een inductie pan moet voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. In de eerste plaats moet deze pan natuurlijk geschikt zijn voor de inductie kookplaat. Doordat inductie pannen vervaardigd worden van verschillende materialen, waarvan aluminium, (roestvrij)staal en gietijzer de meest gangbare zijn, zijn de meeste pannen geschikt, maar toch is er wel een belangrijk aspect: de pan heeft in de regelmaat een dikke bodem die magnetiseerbaar en geleidend werkt.Â
Daarnaast is de bodem van de plan vlak en dikker dan normale pannen. Die dikke bodem garandeert enerzijds een gelijkmatige garing en daarnaast wordt door de vlakke bodem de temperatuur optimaal verdeeld. Dat zorgt er tevens voor dat je de inductie pan na afloop veel gemakkelijker schoon kunt maken. En dat kan overigens ouderwets met de hand, maar inductie pannen kunnen net zo eenvoudig worden afgewassen in de vaatwasser.Â

Welke pan voor inductie: voor ieder gerecht de juist pan
Welke pan voor inductie wordt gebruikt, hangt allereerst af van het materiaal zou je zeggen. In de praktijk echter worden inductie pannen vervaardigt van zo goed als alle gangbare materialen zoals (roestvrij)staal, aluminum of gietijzer. Het verschil zit hem bij de inductie pannen echter in de bodem: die is in de regelmaat dikker dan gewone pannen en is opgebouwd uit verschillende lagen. Daardoor heb je geen last van het kromtrekken van pannen en wordt de warmte zo goed mogelijk verdeeld.
En die warmte is prima geschikt om bijvoorbeeld te wokken. Want hoewel er hier en daar nog wat achterhaalde ideeën heersen over het koken met inductie pannen, zijn inductie pannen in feite ideaal voor alle vormen van bakken, braden, stoven, smoren en koken. Juist door de gelijkmatige verdeling van de warmte en de mogelijkheid om de temperatuur uitermate nauwkeurig te kunnen regelen, zorgt de inductie pan ervoor dat wokken een stuk eenvoudiger wordt.Â

Maar ook een slow food gerecht als een klassieke stoofpot is veel gemakkelijker te bereiden doordat je de perfecte controle hebt over de warmte. Naast de verschillende materialen zijn inductie pannen er ook in alle soorten verkrijgbaar: van braadpan, soeppan, grillpan, koekenpan, sauteerpan, stoofpan tot wok en zelfs een tajine. Daarmee maak je in je eigen keuken ieder denkbaar gerecht mogelijk uit elke keuken wereldwijd!
Pannen geschikt voor inductie: een ideale duurzame maatregelÂ
Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen op inductie, en dat is eigenlijk best logisch, want met de overgang van fossiele brandstoffen als aardgas, olie en steenkolen naar duurzaam opgewekte energie tref je met het koken op inductie gelijk een duurzame maatregel: een ideale groene oplossing als je dit combineert met groene stroom of je eigen zonnepanelen.Â

Ook bij nieuwbouwprojecten wordt er tegenwoordig steeds vaker van het gas afgestapt met als resultaat dat veel nieuwe keukens al standaard zijn voorzien van inductie kookplaten. Die duurzaamheid zit hem echter niet alleen in het inductie koken op zich, maar ook in het feit dat de energie die verbruikt wordt, een stuk beter te besparen is. Door de toepassing van hoogwaardige verwarmingselementen is de inductieplaat al binnen zo’n twintig seconden warm en kun je meteen beginnen met het bereiden van je maaltijd.Â
Wanneer je klaar bent met koken stopt je energieverbruik ook direct. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld keramisch koken, dan is dat een stuk minder zuinig. Dat komt bijvoorbeeld alleen al door het moeten verwarmen van de verschillende kookzones en het feit dat deze kookplaten zelf ook erg warm worden en nog lang warm blijven.Â
Inductie pannen als veilige oplossingÂ
Hierboven kon je al lezen dat een groot voordeel van het gebruik van inductie pannen is dat je niet te maken hebt met een warme kookplaat. Zeker met jonge kinderen is dat een veilige en betrouwbare oplossing. Wanneer zij bijvoorbeeld per ongeluk de plaat aanraken, kan dat geen enkel kwaad.Â
Inductie pannen hebben echter ook in de regelmaat speciale handvatten die de warmte weer niet geleiden, zodat je je minder snel kunt branden.Door het ingebouwde kinderslot is het voor hen ook praktisch onmogelijk om de plaat überhaupt in werking te zetten. Met keramisch koken is dat een heel ander verhaal omdat die plaat juist wel gloeiend heet wordt en ook nadien nog die hitte behoudt.Â

Een andere aspect op het gebied van veiligheid is gemakkelijk gemaakt wanneer je inductie koken vergelijkt met het koken op gas. Wanneer je vergeet om het gas uit te draaien, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden. Zeker op hogere leeftijd is koken op inductie dan een veilig alternatief.
Heb je vragen over inductie pannen? Neem in dat geval gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!