KOKEN & WONEN VOOR ALLE (INDUCTIE) PANNEN

Wij zijn al 20 jaar specialist in pannen in alle soorten en maten. Onze winkel is gevestigd in Hoogezand (Groningen). Omdat we de enige pannenwinkel in het aardbevingsgebied zijn, hebben we veel klanten die zonnecollectoren op huist geplaatst hebben en daarom overgaan op het koken op een inductieplaat. Koken op inductie is een snelle, schone manier van koken waarbij geen aardgas meer nodig is. We hebben in onze winkel in Hoogezand en onze webwinkel een uitgebreide collectie pannen van alle bekende merken en in alle prijsklassen. Wij hebben alle pannen op voorraad, van stoompan tot snelkookpan en van braadpan tot wokpan.

GRATIS PANNENCHECK OP INDUCTIEGESCHIKTHEID

Kook je op inductie? Zorg er dan voor dat je veilig en rendabel gebruikt maakt van je nieuwe kookplaat. Om op inductie te kunnen koken heb je  pannen nodig die geschikt zijn voor de inductieplaat. Nieuwe pannen voorzien van het inductie-icoontje  op de pan of label zijn over het algemeen veilig en goed te gebruiken. Let er echter wel op dat geen pannen gebruikt worden met een dunne bodem. Pannen die eerst op een gasfornuis gebruikt zijn testen wij gratis op onze inductiekookplaat. Je kan zelf meekijken of je pan geschikt is of niet. Wij maken graag even tijd voor je vrij om de pannen te testen. Je bent natuurlijk altijd welkom in de winkel maar het is nog betere om even een afspraak te maken, bel 0598-398507 of vul het online afsprakenformulier in. Dan hebben we zeker alle tijd voor de test en zullen we de verschillen in inductiepannen aan je uitleggen.

 

WANNEER KAN EEN PAN OP INDUCTIE?

Er zijn 2 eisen waaraan een pan aan moet voldoen om geschikt en veilig te zijn voor inductie-koken.

  1. De bodem moet een magnetisch veld hebben. Dit is zelf te testen door een magneet op de buitenkant van de bodem te leggen. Blijft het plakken/zitten, dan zal de inductieplaat in werking gaan. Prima dus.

én

  1. De bodem moet recht zijn, hij moet volledig, maximaal, aansluiten op de inductiekookplaat. Dit kunnen wij testen op onze inductieplaat in de winkel. Vaak zijn pannen die eerst op een gasfornuis zijn gebruikt wat krom getrokken. Geen probleem bij blijvend gebruik op gas maar dit kan wel een probleem voor de inductieplaat opleveren. Voor de pannen geeft het geen problemen maar het kan wel schade toebrengen aan je inductie-kookplaat.

WAT GEBEURT ER ALS DE PAN NIET AAN BEIDE EISEN VOLDOET?

  1. Als de bodem niet magnetisch is gaat de kookplaat niet in werking, de kookplaat wordt niet warm en de pan dus ook niet.
  2. Als de bodem niet volledig aansluit om de kookplaat, kan de inductieplaat zijn energie niet goed kwijt. De spoelen gaan vol in actie maar krijgen niet het maximale contact met de bodem van de pan. Dit is niet rendabel en het kan zelfs zo zijn dat de inductie-kookplaat hierdoor inboet aan levensduur of stuk gaat.

OP MIJN PAN STAAT DAT HET GESCHIKT IS VOOR ALLE WARMTEBRONNEN, IS DE PAN DAN VEILIG OP INDUCTIE TE GEBRUIKEN?

Dat is niet te garanderen. Er staan normaalgesproken icoontjes van alle warmtebronnen waar de pan voor geschikt is op de bodem van de pan of op de verpakking. Maar pannen die eerst op gas gebruikt zijn hebben meestal  geen volledig rechte bodem meer. De bodem is dan gaan werken en sluit daardoor niet meer maximaal aan op de inductieplaat. Pannen zijn zeker geschikt voor de inductiekookplaat mits ze er gelijk op gebruikt worden.

WAAROM HEEFT EEN GEWONE PAN GEEN MAGNETISCHE BODEM?

Zeker jaren geleden was het niet gebruikelijk om te koken op een inductieplaat. Een magnetische bodem was dan ook niet nodig. Er worden nog steeds pannen geproduceerd die alleen op het gasfornuis, de keramische- halogeen of elektrische kookplaat gebruikt worden. Daarvoor heeft de pan geen magnetisch veld nodig en vindt de fabrikant het niet nodig een magnetische bodem te plaatsen.

 

KAN IK TOCH KOKEN OP INDUCTIE MET EEN PAN ZONDER MAGNETISCHE BODEM?

Ja dat kan, we hebben hiervoor speciale inductie-adapters. Dit is een ronde schijf die je op de inductiering legt. Hierop plaats je de pan en de adapter zorgt ervoor dat de warmte geleid. Er zijn verschillende maten adapters. Wij verkopen de adapters met een doorsnede van  22 en 26 centimeter.

KAN IK EEN INDUCTIE-ADAPTER TUSSEN AL MIJN PANNEN PLAATSEN?

Het kan natuurlijk wel maar eigenlijk is het een hulpmiddel. In de praktijk is het beter om voor de pannen die regelmatig gebruikt worden een pan te nemen die al voorzien is van een magnetisch veld. Wij verkopen vaak een adapter voor een lievelings-braadpan of speciale vispan die geen magnetisch veld heeft en waar geen vervanging voor te koop is.

 

WAT IS DE BESTE INDUCTIE-PAN?

De beste inductie pan heeft hele goede geleiding van de bodem. Een bodem voorzien van koper, opgebouwd uit 3 lagen (tri-ply), of met een Cookstar-verdeling is absoluut aan te raden. Een dikke bodem (vaak opgebouwd uit diverse lagen) en dikke wanden zorgen ervoor dat minder energie gebruikt hoeft te worden. Zeker bij koekenpannen en wokpannen van bijvoorbeeld gietaluminium is het raadzaam een kwalitatief goede pan te gebruiken en de ‘boost’knop van de inductieplaat niet te gebruiken. De pan is vaak niet bestand tegen de hoeveelheid energie/warmte die vrijkomt bij het ‘boosten’.

 

CONCLUSIE : RENDABEL KOKEN = KWALITATIEF GOEDE PANNEN GEBRUIKEN

Koken op inductie is veilig, schoon snel. En in de praktijk zorgen kwalitatief goede pannen voor een energiezuinige en rendabele manier van koken.